Νόσος Graves
Η νόσος Graves (τοξική διάχυτη βρογχοκήλη) είναι η συχνότερη μορφή υπερθυρεοειδισμού στην οποία ο θυρεοειδής αδένας είναι διάχυτα διογκωμένος και συμπαγής.
Πρόκειται για αυτοάνοση νόσο η οποία αφορά κυρίως τον γυναικείο πλυθησμό σε ποσοστό 80%.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ
Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου και γενικά του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη),
- Ταχυκαρδία και έντονη εφίδρωση,
- Απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη του ασθενούς,
- Μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση,
- Υπερκινητικότητα και τρόμος των χεριών,
- Εξόφθαλμο και άλλες εκδηλώσεις από τους οφθαλμούς.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ
– Λήψη ιστορικού του ασθενούς,
– Φυσική εξέταση,
– Αιματολογικό έλεγχο,
– Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς,
– Σπινθηρογράφημα με ραδιενεργό ιώδιο.
ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ
Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει:
* Αντιθυρεοειδικά φάρμακα, τα οποία ελέγχουν την νόσο στο 90% των περιπτώσεων εντός μερικών εβδομάδων. Συνήθως όμως εμφανίζεται υποτροπή μετά την διακοπή τους.
* Ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο ανακουφίζει από τα συμτώματα της νόσου με μία μόνο δόση σε όλους σχεδόν τους ασθενείς. Δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες.
* Ολική θυρεοειδεκτομή, η οποία είναι 100% αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού που οφείλεται σε νόσο Graves.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής της τάξεως των 5 cm συνήθως πάνω σε μια φυσιολογική ριτίδα του δέρματος του τραχήλου (λαιμού). Η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως 2 περίπου ώρες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και το ιστορικό του ασθενούς.
Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως μία ημέρα και η πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες και στην εργασία επιτυγχάνεται μετά από 1-2 εβδομάδες. Ο χειρουργημένος ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό καθώς απομένει μικρή μόνο αδιόρατη ουλή.