Οξεία χολοκυστίτιδα 2018-05-02T12:03:57+00:00

Οξεία χολοκυστίτιδα

Η οξεία χολοκυστίτιδα αποτελεί την συχνότερη επιπλοκή της χολολιθίασης.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εμφανίζεται λόγω απόφραξης του σωλήνα εξόδου της χοληδόχου κύστης (κυστικός πόρος) από λίθο ή “λάσπη”.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Το αρχικό σύμτωμα είναι σοβαρός, συνεχής πόνος στο δεξιό επάνω μέρος της κοιλίας που μπορεί να αντανακλά στην δεξιά οσφυϊκή χώρα ή το δεξιό ώμο.
Ναυτία και έμετος παρατηρούνται περίπου στους μισούς από τους ασθενείς. Συνυπάρχει πυρετός μεταξύ 38-38,5 C και μέτρια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στον αιματολογικό έλεγχο.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ

Οι επιπλοκές της οξείας χολοκυστίτιδας είναι:

  1. Ύδρωπας χοληδόχου κύστης, στην οποία η απόφραξη της χοληδόχου κύστης οδηγεί σε αποχρωματισμό της περιεχομένης χολής.
  2. Εμπύημα χοληδόχου κύστης, στην οποία η αποφραγμένη χολή επιμολύνεται και αντικαθίσταται από πύον,
  3. Γάγγραινα χοληδόχου κύστεως, η οποία συχνά οδηγεί σε διάτρηση και περιτονίτιδα,
  4. Διάτρηση χοληδόχου κύστεως είτε στην κοιλία είτε σε παρακείμενο σπλάχνο.

 

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Η θεραπεία της οξείας χολοκυστίτιδας μετά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών και πρώιμη χολοκυστεκτομή ή χολοκυστοστομία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται πρώιμη χολοκυστεκτομή εντός 24-48 ωρών από την εισαγωγή του ασθενούς.
Σε ασθενείς με σοβαρές συνοδές παθήσεις που καθιστούν την χολοκυστεκτομή επικίνδυνη, συνιστάται χολοκυστοστομία δηλαδή διαδερμική παροχέτευση της χοληδόχου κύστης μέσω καθετήρα κατευθυνόμενου με υπέρηχο ή αξονική τομογραφία.

 

ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Μια αρκετά συχνή “σύμπτωση” που καλείται να αντιμετωπιστεί είναι η εμφάνιση οξείας χολοκυστίτιδας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η χολοκυστεκτομή κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης συνοδεύεται από 12% πιθανότητα απώλειας του κυήματος. Έτσι η ήπια οξεία χολοκυστίτιδα στο 1ο τρίμηνο της κύησης που απαντά στην ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή εντός 24 ωρών αντιμετωπίζεται με χολοκυστεκτομή στο 2ο τρίμηνο.
Ομοίως η χολοκυστεκτομή κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης, εκτός του ότι είναι τεχνικά δύσκολη όταν γίνεται λαπαροσκοπικά λόγω του αυξημένου μεγέθους της μήτρας συνοδεύεται και από  30-40% πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Οπότε εφόσον η χολοκυστίτιδα ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά η χειρουργική αντιμετώπισή της προγραμματίζεται μετά τον τοκετό.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ