Αιμορροΐδες 2018-07-11T21:52:22+00:00

Εφαρμογές laser

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Αποτελούνται από αρτηρίες και φλέβες που σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, το λεγόμενο “αιμορροϊδικό πλέγμα”, και συμβάλλουν στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν φυσιλογικά αιμορροϊδες, οι οποίες γίνονται παθολογικές όταν διογκώνονται ή ερεθίζονται με αποτέλεσμα την εμφάνιση “αιμορροϊδικής νόσου ή αιμορροϊδοπάθειας”.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες καταστάσεις που εμφανίζεται στον πληθυσμό των δυτικών κοινωνιών και υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών και γυναικών θα εμφανίσουν αιμορροϊδοπάθεια σε κάποια περίοδο της ζωής τους.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ

Αν και η αιτιοπαθολογία της νόσου παραμένει αμφιλεγόμενη, οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι:

 1. Χρόνια δυσκοιλιότητα λόγω του “σύγχρονου” τρόπου ζωής,
 2. Εγκυμοσύνη,
 3. Κληρονομικότητα,
 4. Παχυσαρκία,
 5. Προχωρημένη ηλικία,
 6. Χρόνιος βήχας στους καπνιστές.

 

ΠΩΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μεγεθός τους ταξινομούνται σε τέσσερις βαθμούς:

 • 1ου βαθμού, δεν είναι εμφανείς παρά μόνο με το πρωκτοσκόπιο,
 • 2ου βαθμού, προβάλλουν μόνο κατά την διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μέσα στον πρωκτό κατόπιν αυτής,
 • 3ου βαθμού, προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά την διάρκεια της κένωσης και ανατάσσονται από τον ασθενή με τη βοήθεια των δακτύλων του,
 • 4ου βαθμού, προβάλλουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό και δεν ανατάσσονται ούτε με τα δάκτυλα.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ

Τα συχνότερα συμπτώματα επί αιμορροϊδοπάθειας είναι:

 1. Απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος με την κένωση. Χαρακτηριστικά οι ασθενείς αναφέρουν ότι το αίμα στάζει στην λεκάνη μετά την κένωση.
 2. Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου.
 3. Αίσθημα ατελούς κένωσης.
 4. Κνησμός ή τοπικός ερεθισμός.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την κλινική εξέταση της περιοχής από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα αποκλείσει την ύπαρξη άλλων παθήσεων της περιοχής όπως ραγάδες πρωκτού, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα,κτλ.
Σημειώνεται ότι ασθενείς >50 ετών ή νεότεροι με κληρονομικό ιστορικό πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο του εντέρου (κολονοσκόπηση) επί απώλειας αίματος με τις κενώσεις, με σκοπό τον αποκλεισμό κάποιας κακοήθειας.

 

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Η οριστική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι αποκλειστικά χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει γενικά – διαιτητικά μέτρα καθώς και μη χειρουργικές τεχνικές (σκληροθεραπεία, απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων με δακτύλιο, φωτοπηξία, κρυοπηξία, κτλ) απλά προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από τα συμτώματα. Δηλαδή δεν θεραπεύουν την νόσο απλά αναβάλουν την ανάγκη για οριστική θεραπεία.

Τα γενικά – διαιτητικά μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Ελλάτωση τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα πχ. κρέας,αυγό,τυρί.
 • Αύξηση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες πχ. χόρτα,λαχανικά,δημητριακά.
 • Αύξηση πρόσληψης υγρών.
 • Άσκηση.
 • Ελλάτωση χρόνου παραμονής στην τουαλέτα.
 • Αποφυγή χαρτιού τουαλέτας και αντικατάσταση του με πλύσιμο της περιοχής ή υγρά μωρομάντηλα.

Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές για την οριστική θεραπεία της νόσου είναι:

* Αιμορροϊδεκτομή κατά MilliganMorgan (ή παραλαγή κατά Ferguson).

Αν και η παλαιότερη, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και σήμερα λόγω των εξαιρετικών μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 90% των χειρουργημένων με την τεχνική αυτή, θα θεραπευθούν πλήρως από την αιμορροϊδοπάθεια.

Η τεχνική έχει λίγες και σπάνιες επιπλοκές και εξακολουθεί να θεωρείται η πρώτη και κύρια προτεινόμενη θεραπεία. Το μόνο πρόβλημα της επέμβασης είναι η κακή φήμη που τη συνοδεύει λόγω του έντονου μετεγχειρητικού πόνου και της αργής επούλωσης της περιοχής. Εάν ο πόνος ελεγχθεί σωστά, η επέμβαση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Απαιτεί μία ημέρα νοσηλείας και συνήθως γίνεται γενική αναισθησία. Η επέμβαση παραμένει η θεραπεία εκλογής για την αιμορροϊδική νόσο από όλες τις επίσημες επιστημονικές εταιρίες χειρουργών παχέος εντέρου.

 

* Αιμορροϊδεκτομή με την μέθοδο Longo.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα κυκλικό συρραπτικό μηχάνημα το οποίο αφαιρεί δακτυλιοειδώς ένα τμήμα βλεννογόνου του ορθού πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ή την “γραμμή του πόνου” όπως την ονομάζουμε. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάταξη του προπίπτοντος αιμορροϊδικού ιστού στην κανονική ανατομική του θέση χωρίς να κοπούν καθόλου ευαίσθητες νευρικές απολήξεις και οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και εξαφανίζονται.
Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν πονάει σχεδόν καθόλου αλλά έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα όπως έχει υποδείξει η American Society of Colon and Rectal Surgeons: όταν έχει επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι καταστροφικές και δεν έχει ένδειξη για μεγάλες αιμορροΐδες που προπίπτουν από τον πρωκτό. Πρόκειται για τεχνική που σιγά σιγά εγκαταλείπεταιι από τους χειρουργούς παχέος εντέρου.

 

* Απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη βοήθεια υπερήχων (τεχνική HALRAR, THD, Trilogy).
Με τις τεχνικές αυτές εντοπίζονται μέσω υπερήχου οι αρτηρίες των αιμορροΐδων οι οποίες απολινώνονται (ράβονται) με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, οι οποίες βαθμιαία συρρικνώνονται και επανέρχονται στην φυσιολογική τους θέση.
Πρόκειται για σύγχρονες, συνήθως πιο ανώδυνες τεχνικές σε σχέση με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας όταν εφαρμόζονται για αιμορροϊδες έως 3ου βαθμού.

 

* Αιμορροϊδοπλαστική με τη βοήθεια οπτικής ίνας Laser.
Η τεχνική αυτή ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία με τις προηγούμενες. Από μια μικρή τομή στο δέρμα, μήκους μερικών χιλιοστών, εισέρχεται στην διογκωμένη αιμορροϊδα η οπτική ίνα laser και “καταστρέφει” μέσω καυτηριασμού την τροφοφόρο αρτηρία με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος της. Έτσι η αιμορροϊδα σταδιακά συρρικνώνεται και επανέρχεται στην φυσιολογική της θέση.
Πρόκειται επίσης για σύγχρονη, συνήθως πιο ανώδυνη τεχνική σε σχέση με την κλασσική αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας όταν εφαρμόζεται για αιμορροϊδες έως 3ου βαθμού.

 

ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου θα πρέπει να είναι το αντικείμενο συζήτησης-συνεννόησης με τον ιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει τις εκάστοτε συνθήκες και την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

 

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ