Επιγαστρική κήλη 2018-05-02T12:01:21+00:00

Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική κήλη καλείται η πρόπτωση-προβολή οργάνου της κοιλίας κατά μήκος της <λευκής γραμμής>, δηλαδή της γραμμής που ενώνει το στέρνο με τον ομφαλό. Είναι συχνότερη στους άνδρες ηλικίας 20-50 ετών και αποτελούν το 3-5% του συνόλου των κηλών.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Οι περισσότερες επιγαστρικές κήλες είναι αρχικά ασυμπτωματικές και αναγνωρίζονται σαν μια διόγκωση/εξόγκωμα της «λευκής γραμμής», η οποία μπορεί να “εξαφανίζεται” σε κατάσταση ηρεμίας του, όταν πχ.ξαπλώσει.
Οι μικρές επιγαστρικές κήλες συνήθως περιέχουν μόνο προπεριτοναϊκό λίπος και προκαλούν συχνά πόνο.
Θα πρέπει να διακρίνονται από την λεγόμενη “διάσταση της λευκής γραμμής” ή “διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών” η οποία δεν απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ

Επιπλοκή της επιγαστρικής κήλης αλλά και κάθε κήλης είναι η περίσφιξή της, δηλαδή ο “στραγγαλισμός” του οργάνου που προβάλλει με αποτέλεσμα την διακοπή της αιματώσεως του και την νέκρωσή του.
Αποτελεί επικίνδυνο τύπο κήλης διότι συχνά αναπτύσσει περίσφιξη, αν και το περιεχόμενό της σπάνια είναι τμήμα εντέρου. Η κλινική εικόνα του ασθενούς στην περίπτωση αυτή ποικίλλει από τοπική ευαισθησία και πόνο έως ναυτία και τάση για έμετο.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με την πάροδο του χρόνου κάθε κήλη θα αυξηθεί σε μέγεθος, ο πόνος θα είναι συχνότερος και εντονότερος και η πιθανότητα επιπλοκών μεγαλύτερη, συστήνεται στον ασθενή η χειρουργική διόρθωση το συντομότερο δυνατόν.
Ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρές συνοδές παθήσεις πχ.καρδιοπάθειες, συνιστάται η προγραμματισμένη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης με την κατάλληλη προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενούς.
Σε κάθε περίπτωση η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση μιας περισφιγμένης κήλης σε επείγουσα βάση εγκυμονεί πάντα περισσότερους κινδύνους για τον ασθενή από μια προγραμματισμένη.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι πάντα χειρουργική. Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές είναι:

– Η ανοικτή μέθοδος με την χρήση πλέγματος, στην οποία διενεργείται κάθετη τομή μήκους αναλόγως του μεγέθους της κήλης, γίνεται σύγκλειση του χάσματος και τοποθετείται πλέγμα αφού πρώτα αναταχθεί το περιεχόμενο της κήλης εντός της κοιλίας. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-45 min και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως εντός 24 ωρών.

Πλεονεκτήματα:

  1. Μικρότερης διάρκειας χειρουργική επέμβαση άρα και χορηγούμενης αναισθησίας στον ασθενή,
  2. Δυνατότητα εκτέλεσης της επέμβασης υπό τοπική αναισθησία για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν για κάποιο λόγο γενική αναισθησία.
  3. Μικρότερης βαρύτητας μετεγχειρητικές επιπλοκές (αιμάτωμα, συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα, μόλυνση του τραύματος).

Μειονεκτήματα:
Σε μεγάλες επιγαστρικές κήλες ο πόνος άμεσα μετά το χειρουργείο μπορεί να είναι  μεγαλύτερος σε σχέση με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση.

– Η λαπαροσκοπική μέθοδος, η οποία διενεργείται μέσω 3 τομών στο δέρμα μεγέθους 0,5-1 cm απ΄όπου εισέρχονται η κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Τοποθετείται επίσης πλέγμα αφού προηγουμένως ανατάξουμε την κήλη και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως εντός 24 ωρών.

Πλεονεκτήματα:

  1. Συνήθως μικρότερος πόνος άμεσα μετά το χειρουργείο.
  2. Προτιμάται συνήθως σε μεγάλες επιγαστρικές κήλες λόγω του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.

Μειονεκτήματα:

  1. Μεγαλύτερης διάρκειας χειρουργική επέμβαση άρα και χορηγούμενης αναισθησίας στον ασθενή.
  2. Απαιτείται χορήγηση γενικής αναισθησίας.
  3. Μεγαλύτερης βαρύτητας μετεγχειρητικές επιπλοκές (τραυματισμός ενδοκοιλιακών οργάνων).

ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου θα πρέπει να είναι το αντικείμενο συζήτησης-συνεννόησης με τον ιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει τις εκάστοτε συνθήκες και την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ