Εφαρμογές laser

Περιεδρικά συρίγγια

Τα περιεδρικά ή περιπρωκτικά συρίγγια αποτελούν παθολογική επικοινωνία μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Έτσι σε κάθε περιεδρικό συρίγγιο διακρίνουμε το έξω στόμιο που βρίσκεται στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό, τον συριγγώδη πόρο και το έσω στόμιο εντός του αυλού του εντέρου. Έαν το συρίγγιο δεν έχει έξω στόμιο καλείται τυφλό.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλούνται από φλεγμονή των περιπρωκτικών αδένων (αδένων που εκβάλλουν στον αυλό του πρωκτού) λόγω απόφραξης τους από κόπρανα ή ξένα σώματα. Η απόφραξή τους αυτή οδηγεί με την σειρά της στην δημιουργία περιεδρικού αποστήματος  το οποίο απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και παροχέτευση.

Στο 50% των περιπτώσεων όμως μετά από την παροχέτευση ενός αποστήματος, είτε χειρουργικά είτε αυτόματα, θα υποχωρήσει η φλεγμονή αλλά δεν θα “καταργηθεί” η επικοινωνία με το έντερο με αποτέλεσμα την εμφάνιση περιεδρικού συριγγίου.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα περιεδρικά αποστήματα αντιπροσωπεύουν την οξεία φάση της φλεγμονής των περιπρωκτικών αδένων ενώ τα περιεδρικά συρίγγια την χρόνια φάση.

 

ΠΩΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ

 

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ

Το κυριότερο σύμπτωμα που θα κινητοποιήσει τον ασθενή αναζητώντας ιατρική βοήθεια είναι η χρόνια έκκριση βλεννοπυώδους υγρού από το στόμιο του συριγγίου, το οποίο διαπιστώνεται είτε στο χαρτί της τουαλέτας μετά την κένωση είτε λερώνοντας τα εσώρουχα. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει και έντονος κνησμός (φαγούρα) γύρω από τον πρωκτό.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ

Η διάγνωση τους γίνεται με την λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση της περιοχής από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα αποκλείσει την ύπαρξη άλλων παθήσεων της περιοχής.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως (πολλαπλά συρίγγια, υποτοπή, νόσος Crohn) είναι απαραίτητο να χαρτογραφηθεί ακριβώς η πορεία του συριγγίου πριν το χειρουργείο είτε μεενδοορθικό υπερηχογράφημα είτε με μαγνητική τομογραφία πυέλου (MRI πυέλου).

 

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι χειρουργική. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες χειρουργικές τεχνικές είναι:

* Η μέθοδος του Ιπποκράτη, στην οποία μετά την ανεύρεση του έσω στομίου του συριγγίου στον αυλό του εντέρου τοποθετείται ένα λεπτό κορδόνι (seton) το οποίο τελικά διέρχεται από το έσω στόμιο δια μέσου του συριγγώδους πόρου στο έξω στόμιο πέριξ του πρωκτού. Οι δύο άκρες του δένονται μεταξύ τους περιβρογχίζοντας τους σφιγκτήρες και τους άλλους ιστούς.

Το seton “κόβει” πολύ προοδευτικά τους μυς των σφικγτήρων του πρωκτού επιτρέποντας ταυτόχρονα την επούλωση τους, χωρίς να κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε κάποια επιπλοκή (ακράτεια αερίων ή κοπράνων). Τελικώς το seton “πέφτει” μόνο του μετά από 2-4 εβδομάδες περίπου ανάλογα με το πάχος των ιστών που περιβρογχίζει, χωρίς όμως να περιορίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς στο διάστημα αυτό.

* Με τη βοήθεια οπτικής ίνας Laser, στην οποία μετά την ανεύρεση του έσω στομίου του συριγγίου στον αυλό του εντέρου εισέρχεται από το έξω στόμιο η οπτική ίνα laser. Η τελευταία “καταστρέφει” μέσω κυκλικής διάχυσης της ενέργειας τον αυλό του συριγγίου καθ’ όλο το μήκος του, αποσύροντας την σταδιακά από μέσα προς τα έξω.

Πρόκειται για σύγχρονη, πιο ανώδυνη και πιο άμεση τεχνική σε σχέση με την μέθοδο του Ιπποκράτη, επιτρέποντας στον ασθενή την επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες ακόμη και την ίδια ημέρα.

 

ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου θα πρέπει να είναι το αντικείμενο συζήτησης-συνεννόησης με τον ιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει τις εκάστοτε συνθήκες και την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
2018-07-11T20:37:01+00:00