Οζώδης/πολυοζώδης βρογχοκήλη 2018-05-02T16:56:26+00:00

Οζώδης/πολυοζώδης βρογχοκήλη

Οζώδης/πολυοζώδης βρογχοκήλη καλείται κάθε μη νεοπλασματική διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα η οποία δεν είναι ομότιμη, αλλά αφορά συγκεκριμένες περιοχές του αδένα με αποτέλεσμα την ύπαρξη όζου ή όζων.

Είναι συχνότερη σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της. Έτσι μια μικρή βρογχοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαπιστώνεται μια μικρή μόνο ορατή διόγκωση στην μία πλευρά συνήθως του τραχήλου (λαιμού).
Αντίθετα αν η βρογχοκήλη είναι μεγάλη, πιθανόν να παρουσιαστεί δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση στερεάς τροφής) και δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Oρισμένα άτομα, όπως για παράδειγμα οι τραγουδιστές, ίσως προσέξουν μια αλλαγή στη φωνή τους.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ

Λήψη ιστορικού του ασθενούς,
Φυσική εξέταση,
Αιματολογικό έλεγχο,
Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς,
Παρακέντηση/βιοψία δια βελόνης (FNA) με σκοπό τον αποκλεισμό κακοήθειας.

Σημειώνεται ότι η πιθανότητα κακοήθειας επί ύπαρξης ενός όζου (οζώδης βρογχοκήλη) είναι περίπου 12%, ενώ επί πολλών όζων (πολυοζώδης βρογχοκήλη) είναι 4,5%.

 

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της παρακέντησης δια βελόνης (FNA), η θεραπεία τόσο της οζώδους όσο και της πολυοζώδους βρογχοκήλης είναι:
* Επί καλοήθους βλάβης παρακολούθηση και υπερηχογράφημα ετησίως.
* Επί κακοήθους ή ύποπτης βλάβης ολική θυρεοειδεκτομή.

Η ολική θυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής της τάξεως των 5 cm συνήθως πάνω σε μια φυσιολογική ριτίδα του δέρματος του τραχήλου (λαιμού). Η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως 2 περίπου ώρες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και το ιστορικό του ασθενούς.

Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως μία ημέρα και η πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες και στην εργασία επιτυγχάνεται μετά από 1-2 εβδομάδες. Ο χειρουργημένος ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό καθώς απομένει μικρή μόνο αδιόρατη ουλή.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ