Χολολιθίαση 2018-05-02T12:02:55+00:00

Χολολιθίαση

Χολολιθίαση καλείται η παρουσία λίθων στην χοληδόχο κύστη και αποτελεί σήμερα μια από τις συχνότερες παθήσεις που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία και υπολογίζεται ότι περίπου το 10-20% του γενικού πληθυσμού θα αναπτύξει κάποια στιγμή χολολιθίαση κατά την διάρκεια της ζωής του.
Παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνισή της είναι:

  1. Αυξημένη πρόσληψη λίπους με τις τροφές,
  2. Παχυσαρκία,
  3. Πολλαπλές κυήσεις,
  4. Χρήση αντισυλληπτικών και
  5. Κληρονομικότητα.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Συνήθως είναι ασυμπτωματική και η υπαρξή της διαπιστώνεται σε τυχαίο υπερηχογραφικό έλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως ο ασθενής αναφέρει πόνο  στο στομάχι ή στο δεξιό πάνω μέρος της κοιλίας ή μετεωρισμό (φούσκωματα), περίπου 45 λεπτά μετά το φαγητό.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ

Οι συχνότερες επιπλοκές της χολολιθίασης είναι:

  1. Οξεία χολοκυστίτιδα, στην οποία κάποιος λίθος σφηνώθηκε στο σωληνάκι εξόδου της χοληδόχου κύστης (κυστικός πόρος) κατά την σύσπασή της με αποτέλεσμα την φλεγμονή του οργάνου.
  2. Χοληδοχολιθίαση, στην οποία ένας ή περισσότεροι μικροί συνήθως λίθοι περνούν από την χοληδόχο κύστη στον κοινό χοληδόχο πόρο και φράσσουν την έξοδο της χολής και των παγκρεατικών ενζύμων προς το έντερο. Ο ασθενής τότε εμφανίζει αποφρακτικό ίκτερο (κίτρινο χρώμα του δέρματος) ή και οξεία παγκρεατίτιδα.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Κριτήρια προφυλακτικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, δηλαδή σε ασθενείς με χολολιθίαση χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων είναι:

1. Προσδώκιμο επιβίωσης >20 ετών,
2. Χολόλιθοι διαμέτρου >2 cm,
3. Χολόλιθοι διαμέτρου <3 mm (μικρολιθίαση),
4. Σακχαροδιαβητικοί ασθενείς ή ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα,
5. Πολύποδες χοληδόχου κύστης >5 mm,
6. Γυναίκες <60 ετών,
7. Ασθενείς περιοχών με υψηλή συχνότητα καρκίνου χοληδόχου κύστεως.

Ενδείξεις θεραπευτικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης είναι:

1. Χολολιθίαση που προκαλεί συμτώματα (πόνο,δυσπεψία,μετεωρισμό),
2. Οξεία χολοκυστίτιδα,
3. Χοληδοχολιθίαση.

 

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) γίνεται εδώ και δύο δεκαετίες σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργείται μέσω 4 τομών στο δέρμα μεγέθους 0,5-1 cm απ΄όπου εισέρχονται η κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί από 40 λεπτά έως 2 περίπου ώρες ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και το ιστορικό του ασθενούς.
Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως μία ημέρα και η πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες και στην εργασία επιτυγχάνεται μετά από 1-2 εβδομάδες. Ο χειρουργημένος ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα και τρώει ελαφρά το ίδιο απόγευμα. Μπορεί από την επομένη να κάνει μπάνιο και να αναλάβει τις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό καθώς απομένουν στην κοιλιά μόνο μικρές αδιόρατες ουλές.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ