Εκκολπώματα παχέως εντέρου 2018-05-02T17:14:07+00:00

Εκκολπώματα παχέως εντέρου

Τα εκκολπώματα αποτελούν προβολή του εσωτερικού χιτώνα (βλεννογόνος) του τοιχώματος του παχέος εντέρου και μοιάζουν με μικρά “σακουλάκια”. Η νόσος που συνδέεται με την εμφάνισή τους καλείται εκκολπωμάτωση, ενώ με την φλεγμονή τους εκκολπωματίτιδα.

Είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες <40 ετών. Αντίθετα είναι εξαιρετικά συχνά σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 75% σε ασθενείς >80 ετών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνισή τους είναι η αυξημένη πίεση εντός του αυλού του παχέος εντέρου. Άρα οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για την νόσο είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα (λόγω διατροφής πτωχής σε φυτικές ίνες), η παχυσαρκία και η προχωρημένη ηλικία, λόγω της “χαλάρωσης” των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου τα οποία καθίστανται πιο “ευάλωτα” σε αυξημένες ενδοαυλικές πιέσεις.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ

Τα εκκολπώματα μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του παχεός εντέρου, συχνότερα όμως το αριστερό τμήμα του. Στο 95% των περιπτώσεων τα εκκολπώματα προσβάλλουν και το σιγμοειδές ενώ στο 50% περίπου μόνο το σιγμοειδές.

Τα εκκολπώματα που προσβάλλουν το δεξιό τμήμα του παχεός εντέρου εμφανίζονται σε νεαρότερους ασθενείς και έχουν την τάση να αιμορραγούν συχνότερα.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (80-90%) είναι ασυμπτωματικά και η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία μετά από ενδοσκοπικό έλεγχο (κολονοσκόπηση).

Αντίθετα σε περίπτωση φλεγμονής τους (εκκολπωματίτιδα) τα συμτώματα είναι αρκετά “θορυβώδη” περιλαμβάνοντας πόνο στο αριστερό κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας, πυρετό και δυσουρικά ενοχλήματα εάν η φλεγμονή είναι κοντά στην ουροδόχο κύστη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η βαρύτητα της φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του παχέος εντέρου και περιτονίτιδα, κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με εκκολπωμάτωση ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές της νόσου. Οι φυτικές είναι παγιδεύουν νερό στα κόπρανα, αυξάνουν τον όγκο τους και τα καθιστούν μαλακότερα. Έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση μεγάλης διαμέτρου του αυλού του παχέος εντέρου και ελαττωμένης πίεσης στο τοίχωμά του.
Σε περίπτωση εκκολπωματίτιδας συνήθως απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών και αναλγητικών.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου (κολεκτομή) και την αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου μετά την ανστόμωσή του.
Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας:

  1. Υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας
  2. Αδυναμία να αποκλειστεί κακοήθεια
  3. Αποφρακτικός ειλεός οφειλόμενος συνήθως σε συμμετοχή και του λεπτού εντέρου στην φλεγμονή
  4. Συρίγγια με την ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα, τον κόλπο, την μήτρα, κ.ά.
  5. Επιδείνωση της κλινικής και εργαστηριακής εικόνας του ασθενούς παρά την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ