Μηροκήλη 2018-05-02T11:50:41+00:00

Μηροκήλη


Μηροκήλη καλείται η πρόπτωση-προβολή οργάνου της κοιλίας στην μηροβουβωνική πτυχή. Αποτελεί το 5-7% του συνόλου των κηλών και είναι συχνότερη στις γυναίκες σε ποσοστό 80%.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Οι μηροκήλες μπορεί να είναι φαινομενικά ασυμπτωματικές και να εμφανίζονται σαν μια διόγκωση/εξόγκωμα στη ρίζα του μηρού.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ

Επιπλοκή της μηροκήλης αλλά και κάθε κήλης είναι η περίσφιξή της, δηλαδή ο “στραγγαλισμός” του οργάνου που προβάλλει με αποτέλεσμα την διακοπή της αιματώσεως του και την νέκρωσή του.

Ειδικά οι μηροκήλες έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα περίσφιξης από όλες τις κήλες που φθάνει το 30%, λόγω του μικρού εύρους του στομίου απ΄όπου προβάλλουν.

Η κλινική εικόνα του ασθενούς στην περίπτωση αυτή και επειδή συνήθως το περιεχόμενο της κήλης είναι έντερο, είναι “θορυβώδης” με κωλικοειδές πόνο στην κοιλία παρά στην περιοχή του μηρού και εικόνα ειλεού με εμέτους, διάταση της κοιλίας και απουσία αερίων και κοπράνων. Απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση διότι ένα “στραγγαλισμένο” έντερο χρειάζεται περίπου 6 ώρες μέχρι να αρχίσει να νεκρώνεται.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Λόγω της μεγάλης πιθανότητας να διαφύγει της διάγνωσης πριν αυτή να περισφιχθεί και του μεγάλου ποσοστού περίσφιξης της, πρέπει να χειρουργείται το συντομότερο δυνατόν.

Σε κάθε περίπτωση η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση μιας περισφιγμένης κήλης σε επείγουσα βάση εγκυμονεί πάντα περισσότερους κινδύνους για τον ασθενή από μια προγραμματισμένη.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Η θεραπεία της μηροκήλης είναι πάντα χειρουργική. Η επέμβαση διενεργείται υπό τοπική, ραχιαία ή γενική αναισθησία με μια μικρή τομή περίπου 3-4 cm στο δέρμα. Γίνεται σύγκλειση του στομίου της κήλης αφού πρώτα αναταχθεί το περιεχόμενο της εντός της κοιλίας. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο συνήθως εντός 24 ωρών.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ