Κύστη κόκκυγος 2018-07-11T21:54:47+00:00

Εφαρμογές laser

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο στην αγγλική ορολογία καλείται “pilonidal disease” (pilus = τρίχα και nidus = φωλιά), ονομασία που προσδιορίζει την παθογένεια της.

Είναι 3-4 φορές συχνότερη σε άνδρες ηλικίας 15-40 ετών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Η κύστη κόκκυγος πρωτοαναφέρθηκε ως «νόσος του Jeep» καθώς εμφανιζόταν πολύ συχνά σε οδηγούς στρατιωτικών τζιπ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι η πολύωρη πίεση της περιοχής του κόκκυγα προκαλεί ερεθισμό, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η είσοδος των τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα.
Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οφείλεται σε φλεγμονή των θυλάκων των τριχών της γλουτιαίας σχισμής.

Επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης της νόσου είναι:

  1. Αυξημένη τριχοφυΐα της περιοχής,
  2. Επίμονη τριβή της περιοχής,
  3. Αυξημένη εφίδρωση της περιοχής,
  4. Παχυσαρκία.

ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ

Στη χρόνια φάση εμφανίζεται συνήθως μία μικρή διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία μπορεί να προκαλεί πόνο σε καθιστή θέση του ατόμου. Επίσης, συχνά συνυπάρχει συνεχής ή εναλλασόμενη εκροή υγρού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια που ονομάζονται συρίγγια (πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα) λερώνοντας τα εσώρουχα.

Η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από την δημιουργία τελικά αποστήματος. Στην περιοχή του κόκκυγος αναγνωρίζεται πλέον μια πολύ επώδυνη διόγκωση που συνοδεύεται από ερυθρότητα και εκροή πύου με πολύ άσχημη οσμή. Ο πόνος είναι ισχυρός και μπορεί να συνυπάρχει πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση και περιλαμβάνει την διάνοιξή της κύστης και την παροχέτευση του υπάρχοντος πύου.

ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με την πάροδο του χρόνου κάθε κύστη κόκκυγος θα αυξηθεί σε μέγεθος λόγω των επανειλλημένων επεισοδίων φλεγμονής της, συστήνεται στον ασθενή η χειρουργική αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατόν.

Έτσι σε κάθε περίπτωση η νόσος θα αντιμετωπιστεί σε πρωιμότερο στάδιο με αποτέλεσμα μικρότερης έκτασης χειρουργικό τραύμα και άρα συντομότερη περίοδο επούλωσης του.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι πάντα χειρουργική και περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση της κύστης και των συριγγίων της. Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές είναι:

– Ανοικτή μέθοδος, στην οποία αφαιρείται η κύστη και τα συρίγγια της μέσω μιας ελλειπτικής τομής στο δέρμα μεγέθους ανάλογο του μεγέθους της κύστης. Το μετεγχειρητικό τραύμα περαμένει ανοικτό και επουλώνεται μόνο του.

Πλεονέκτηματα:
Μικρότερο ποσοστό υποτοπής της νόσου, περίπου 6%, σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.

Μειονέκτημα:
• Μεγαλύτερη περίοδος επούλωσης του τραύματος (περίπου 6-8 εβδομάδες),
• Συνήθως μεγαλύτερης έντασης πόνος μετά το χειρουργείο.

– Κλειστή μέθοδος, στην οποία αφαιρείται η κύστη και τα συρίγγια της μέσω τομής στο δέρμα και το τραύμα “κλείνεται” με ράμματα.

Πλεονέκτηματα:
Συνήθως μικρότερης έντασης πόνος μετά το χειρουργείο.

Μειονέκτημα:
Μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπής της νόσου, το οποίο μπορεί να φθάσει και το 30%.

– Ενδοσκοπική μέθοδος, στην οποία δεν αφαιρείται η κύστη και τα συρίγγια της παρά “καταστρέφονται” με την χρήση οπτικής ίνας laser.

Πλεονέκτηματα:
• Συνήθως μικρότερης έντασης πόνος μετά το χειρουργείο,
• Μικρότερη περίοδος επούλωσης του τραύματος.

Μειονέκτημα:
Σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπής της νόσου, σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο.

ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου θα πρέπει να είναι το αντικείμενο συζήτησης-συνεννόησης με τον ιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει τις εκάστοτε συνθήκες και την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή.

Ο κος Δουβάρας στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζει μια συνδυαστική τεχνική ανοικτής αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος σε συνδυασμό με την χρήση οπτικής ίνας laser. Έτσι επιτυγχάνει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα κάθε μεθόδου χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό υποτροπής της νόσου.

Τέλος σε κάθε περίπτωση συστήνει να αποτριχώνεται πλήρως και οριστικά η περιοχή του κόκκυγος μετά την επούλωση του τραύματος, με σκοπό να εξαλειφθεί πλήρως ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας της νόσου (τριχοφυΐα) και να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα υποτροπής.

Εξεταστείτε έγκαιρα

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Εξετάστε έγκαιρα την περίπτωση σας, και μαζί θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ